Skip to main content

Website ontwerp

Bij het ontwerpen van een website moet met een aantal dingen rekening worden gehouden:

  • Het logo van het bedrijf of de instelling waar de website voor gemaakt wordt, moet uiteraard overal duidelijk te zien zijn in de website. Daarnaast moet de rest van het ontwerp passen bij het logo. Het is daarom belangrijk dat het logo gemaakt wordt, voordat er een website ontworpen wordt.
  • Voor de bezoeker moet het duidelijk zijn waar alle informatie, die de website weergeeft te vinden is en hoe naar deze informatie kan worden genavigeerd via het menu van de website.
  • Het ontwerp van een website bepaalt, net als bij andere producten, de eerste indruk. Een website van een accountskantoor zal een ander gevoel moeten overbrengen dan de website van een speeltuin.
  • De foto’s en afbeeldingen, die worden gebruikt, spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de sfeer van de website.
  • Naast plaatjes zullen de teksten, die op de website worden gezet, belangrijk zijn om de juiste boodschap over te brengen. Hoe een tekst wordt weergegeven, welk lettertype, hoe groot en welke kleur,speelt daarbij een belangrijke rol.
  • Een website moet een responsive design hebben. Lees hier meer over wat een reponsive design is.

WordPress thema, template of theme

Een WordPress website heeft een aantal vaste onderdelen zoals de header, footer, logo en het menu, die terugkeren op elke pagina of in elk bericht. Deze onderdelen bepalen de structuur van de website en vormen als het ware het “skelet” van de website. Het ontwerp van deze onderdelen wordt vastgelegd in het WordPress thema. Andere woorden voor een WordPress thema zijn WordPress template of WordPress theme. Het ontwerp van dit thema bepaalt dus eigenlijk grotendeels het ontwerp van de website.

Zelf een WordPress thema maken

Een wordpress thema wordt geschreven in de programmeertalen als PHP, javascript en CSS. Om zelf een thema te maken is kennis van deze programmeer talen dus noodzakelijk. WordPress biedt een handleiding voor het maken van een thema. Wil je zelf een thema maken, maar heb je vragen daarover, neem dan contact op en stel je vraag.

In plaats van zelf een thema te maken kan er ook gebruik worden gemaakt van een thema gemaakt door iemand anders. Er is een ruime keuze in kant en klaar WordPress thema’s:

Gratis WordPress thema’s

Er zijn gratis WordPress thema’s te downloaden van internet. Op WordPress.org zijn een aantal veel gebruikte gratis thema’s te vinden. Gratis thema’s bieden echter minder of geen hulp bij het gebruik ervan en zijn niet altijd betrouwbaar.

Betaalde standaard WordPress thema’s

Wanneer er wordt betaald voor het template kan er vaak meer worden aangepast in het template, zonder dat daar programmeer kennis voor nodig is. Daarnaast wordt er een betere ondersteuning en begeleiding geboden bij het gebruik van de template. Ook is zo’n thema vaak beter geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Betaalde op maat gemaakte WordPress thema’s

Bij een op maat gemaakt thema wordt het thema precies gemaakt zoals gewenst en is alles mogelijk qua design. Ook is er dan altijd sprake van een unieke website. De kosten voor een op maat gemaakt thema zijn dan ook vaak veel hoger en afhankelijk van de wensen. Mocht je geinteresseerd zijn in de kosten voor een op maat gemaakt WordPress thema neem dan contact op.