Skip to main content

Webhosting

Om ervoor te zorgen dat een website door iedereen bekeken kan worden heb je naast een website ook een Webhost nodig. Een Webhost is een bedrijf waar een abonnement kan worden gekocht om gebruik te kunnen maken van een domeinnaam en een plek op een Web Server voor de website. Hieronder wordt uitgelegd waarom er voor het publiceren van een website een domeinnaam en Web Server nodig is.

Een website is alleen te bekijken met een (web)browser. Dit is een app, applicatie of programma op de laptop, tablet of telefoon zoals Chrome, Edge, Firefox of Safari, waarin een URL of webadres kan worden ingetyped of waarmee een link naar een website geopend kan worden. Nadat de website geopend is in de browser kan deze bekeken worden.

Een webadres of URL bestaat uit de letters www. met daarachter een domeinnaam. Elke website heeft een eigen unieke domeinnaam. Om te zorgen dat elke domeinnaam wereldwijd uniek is, zijn alle bestaande domeinnamen geregistreerd. Voor elke nieuwe website moet dus ook een nieuwe unieke domeinnaam worden geregistreerd bij een Webhost.

Naast de domeinnaam verzorgt een Webhost ook een plek op een Web Server, waar een website kan worden opgeslagen. De Web Server is een computer, die voor alle internetgebruikers toegankelijk is. Dit zorgt ervoor dat een website geplaatst op een Web Server ook door iedereen bekeken kan worden met de browser op zijn laptop, tablet of mobiele telefoon. Om de website te kunnen vinden, wordt de plek op de server waar de website is opgeslagen gekoppeld aan de unieke domeinnaam van de website. Dus als de domeinnaam door iemand in wordt getyped in een browser, dan ontvangt de Web Server een bericht om de website (code) te verzenden naar degene die de website wil zien. Deze persoon kan vervolgens de website bekijken met behulp van zijn (web)browser.

Om een nieuwe website te publiceren en voor iedereen toegankelijk te maken heb je dus een domeinnaam en webserver nodig. Voor deze beide zaken moet een abbonnement worden afgesloten bij een webhost.